top of page

NOTICIAS Y PRENSA

​

De recursos educatius n’hi ha molts i de molt diversos. A la xarxa trobem un munt de pàgines especialitzades al respecte que resulten de gran utilitat als docents de diferents etapes. En elles hi podem trobar experiències i material que molts mestres comparteixen de forma totalment altruista, la qual cosa és d’agrair perquè no passa en altres professions. Però un dels recursos que menys explotat està és, sens dubte, el del karaoke. El solen utilitzar només els especialistes en llengua estrangera per treballar el vocabulari i la gramàtica d’altres llengües, per la qual cosa sense dubte, resulta molt útil. Però el karaoke és molt més que això, us ho asseguro. És una eina que ofereix un munt de possibilitats que de vegades no tenim en compte i que no es limita només a l’aprenentatge de quatre paraules de vocabulari. A continuació us enumerem algunes d’aquestes aportacions educatives d’aquest recurs tantes vegades infravalorat.

En l’àmbit lingüístic, millora la llengua pròpia ampliant vocabulari, exercita la memòria i la comprensió lectora i ajuda a interioritzar la llengua estrangera de forma molt motivadora: vocabulari, expressions col·loquials, pronunciació i gramàtica.

​

En l’àmbit musical, ajuda a modular la veu i a entonar, ajuda a tenir consciència del tempo i del ritme i aporta cultura musical (coneixement de diferents autors, estils, èpoques…)

En l’àmbit emocional, ajuda a treballar la seguretat en un mateix, permet potenciar valors diversos a través de les lletres de les cançons, fomenta la inclusió i treballa la diversitat, tant la dels alumnes amb altes capacitats que tenen ocasió de treballar cançons en altres llengües a banda de l’anglès i fer comparatives, com la dels alumnes amb dislèxia o trastorns del llenguatge, perquè aprenen a seguir el ritme lector amb facilitat. Sense oblidar que és un gran cohesionador de grups i aporta moltes satisfaccions i moments memorables als docents i  als seus alumnes.

​

Com explica Miguel Ríos, copropietari del Touch Music de Barcelona, i amb qui he tingut la sort de col·laborar en incomptables ocasions, “la música, com a llenguatge universal que és, crea vincles d’unió entre les persones i és un potent catalitzador d’emocions. En el nostre local ho veiem constantment amb gent de totes les edats i totes les nacionalitats.”

​

En definitiva, el karaoke és una manera molt lúdica de treballar de forma transversal diferents àmbits i aporta molt bon rotllo a l’aula.

La meva experiència personal m’ha demostrat que el fet d’aprendre amb música motiva molt a tot l’alumnat. Els qui són més desinhibits gaudeixen de l’experiència i s’aventuren a cantar sols. Els més tímids, es camuflen entre el grup, però ho acaben gaudint igualment.

​

Per tant, hauríem d’oblidar els prejudicis que tenim davant la paraula karaoke, perquè moltes vegades la relacionem amb horterada sense tenir en compte totes les possibilitats que ens ofereix.

Si us animeu a provar-ho, aquí us adjuntem uns links que us poden ser d’utilitat per alumnes de totes les edats:

​

  • Busqueu al YouToube qualsevol cançó en versió karaoke que vulgueu treballar. Comenteu prèviament la lletra, el missatge, les estructures gramaticals o el que us interessi, i assageu-la. Podeu provar amb Mirall de Pau, per treballar a l’aula el Dia de la Pau. Imagine, per treballar el simple present i, per suposat, el contingut de la cançó. Llenca’t,  per treballar la valentia i alguna coreografia divertida.

​

​

  • I si voleu podeu donar una ullada als millors karaokes de Barcelona, el Touch Music i el A viva Voz. En Miquel Rios i l’Antonia Pérez us resoldran qualsevol dubte que tingueu, perquè són uns experts en el tema. He treballat amb ells amb nens i adolescents i mai ens han fallat. Tenen el catàleg de cançons més ampli del mercat i disposen d’un karaoke mòbil que es pot contractar per fer actuacions de final de projecte, de trimestre o de curs. Són molt professionals i treballen també amb gent d’Educació Especial reservant el seus locals si és necessari.

​

Així que si us animeu, aquest curs poseu una mica de karaoke a les vostres aules d’ESO o de Primària. Ja veureu com els vostres alumnes us ho agrairan efusivament!

Karaoke i educació…
Un recurs transversal infravalorat
El Periódico - Oct 2015
Amaia - Una vuelta al sol
(Desde en nuestro Karaoke)
bottom of page